top of page
Search
  • Writer's pictureBeste Demirc

Virtual Ability


Aymec Millet’ten sonraki konuğumuz, Second Life içinde bir topluluk olan ve ayrıca fiziki dünyada kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Virtual Ability’nin başkanı Gentle Heron oldu. Gerçek hayattaki ismi ile Alice Krueger, birkaç arkadaşı ile beraber artan engellilik seviyelerine karşın sosyalleşebilecekleri bir yer bulma umuduyla SL’ye 2007 yılında girdiklerinden bahsetti. SL’deki ilk yıllarında, kütüphaneler ve üniversiteler gibi kuruluşlar ile iş anlaşmaları yapabilmek amacıyla kar amacı gütmeyen vergiden muaf bir ABD şirketi kurmuşlardır. Logoları ‘V’ ve ‘A’ harflerinden oluşmaktadır ve neşe ve mutluluğu ifade etmektedir. Gentle, logoyu Serebral Palsi hastası olan bir grafik tasarımcısının tasarladığını ve bu kişinin ilk üyelerinden biri olduğuna değindi. Ayrıca bu üyenin hastalığından ötürü bilgisayarını ancak ayağının altında bulunan bir takip topu ile çalıştırabildiğinden ve kafa bandına takılan bir kalem aracılığıyla yazabildiğinden bahsetti.

Virtual Ability’nin SL’deki misyonunun bir kısmını, engelli insanları yeteneklerini toplumun iyiliği için kullanmaya teşvik etmek oluşturmaktadır. Topluluk şu anda 13 yaşın üzerinde olmakla beraber altı kıtadan 1300’den fazla üyeye sahiptir. Topluluğa üye olanlar arasında bir veya daha fazla engelleyici duruma sahip olanlarla beraber üyelerin ¼’i engelli değil. Tamamıyla felç, kör veya sağır olan üyelere sahip olan bu topluluk, SL’de oldukça başarılıdır ve iyi tanınmaktadır. Öyle ki, SL’nin yaratıcısı olan Linden Lab, topluluk üyeleri için sağlanan avantajlardan ötürü Virtual Ability’e ilk Linden Ödülü’nü vermiştir.

Gentle bizi Virtual Ability hakkında bilgilendirdikten sonra Cape Able’daki sanat müzesine ve Cape Serenity’deki kütüphaneye götürdü. Sanat galerisinde engelli bireyler tarafından yapılmış sanat eserleri yer alıyor. Bizim ziyaretimiz sırasında travma sonrası stres bozukluğu yaşayan İtalyan bir sanatçının resimleri sergileniyordu. Müze kamusal bir alanda yer alıyor ve Gentle böyle bir yer seçmelerinin nedenini, engelli kişilerin yeteneklerini göstermek olarak açıkladı. Yeni sergilerin açılışlarında partiler veriyorlar. Galerideki resimleri inceledikten sonra ise kütüphaneye gittik. Adanın merkezinde yer alan kütüphanede sergilenen tüm eserler engelli yazarlar tarafından yazılmış. Bunlardan bazıları klasik bazıları ise VA üyeleri tarafından yazılmışlar. Gentle burada sık sık şiir ve kısa hikaye okumaları yaptıklarından bahsetti.

Doğuştan veya sonrasında yaşadıkları rahatsızlıklarından dolayı bazı durumlarda insanlar evden çıkamayacak duruma gelebiliyorlar. SL, herkese ikinci bir yaşam imkanı verdiği gibi bu gibi zor durumlarda yaşayan insanlara da tüm hayatlarını sunabiliyor. Burada arkadaş edinip beraber çeşitli etkinlikler gerçekleştirebildikleri insanlarla çok uzak mesafelerden bir araya gelebiliyorlar. Bu platformda yeteneklerini sergileyebilmelerinin yanı sıra başkalarına da yardımcı olabiliyorlar. Virtual Ability, bu denli önemli konularda insanlara destek olan ve kar amacı gütmeyen bir topluluk olmasından dolayı ilgiyi son derece hak ediyor. Sizlerin de gönüllü olabileceğiniz bu topluluğu ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

12 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page